In ziua de 31 ianuarie 2008, printul Charles al Marii Britanii a tinut la Londra o prelegere memorabila cu tema "New Buildings in Old Places" (Cladiri Noi in Locuri Vechi).
De la inaltimea personalitatii sale, Printul a dat tuturor o lectie exceptionala de iubire si pretuire pentru zonele vechi ale oraselor, punandu-i la zid pe toti arhitectii care se prostitueaza, tradandu-si meseria pentru un pumn de arginti. Desi nu face trimitere explicita la Bucuresti, salvatorul Sighisoarei si al satelor sasesti din Transilvania ii arata cu degetul si pe "hurducii" si "videnii" damboviteni, lipsiti de bun simt, de cultura si onestitate profesionala. Printul le cere tuturor urbanistilor sa opreasca demolarea caselor vechi, amplasand blocurile de sticla si otel la marginea oraselor, acolo unde nu este afectata tesatura urbana traditionala. Reproducem un fragment din aceasta lectie de cultura si civism, cu speranta ca cei vizati vor pune ochii in pamant de rusine.
"As vrea sa impartasesc cu dumneavoastra cateva ganduri despre modul in care construim cladiri noi in locuri vechi. Mai intai, sa recunoastem ca dezvoltarea durabila inseamna constructii care sa dureze cel putin 100 de ani, nu 20 de ani cat dureaza blocurile de sticla. De aceea, merita sa refolosim si sa dam o noua viata cladirilor vechi. In acelasi timp, sa construim frumos, inspirandu-ne din traditie, chiar daca trebuie sa folosim materiale si tehnici noi. Merita sa intelegem ca o constructie noua trebuie sa respecte cladirile din jurul ei, sa se armonizeze cu design-ul si arhitectura inconjuratoare. Trasaturile distinctive locale trebuie protejate, cladirile vechi trebuie respectate nu numai pentru frumusetea lor, ci si pentru beneficiile de mediu pe care le ofera. Mi-e teama sa nu repetam greselile din anii 60 ai secolului trecut, construind turnuri care sa umbreasca orasele vechi, monumentale. Din r