Printre cei care muncesc departe de ţară, există şi septuagenari care au luat totul de la zero. În Spania locuiesc aproximativ 5.000 de cetăţeni români cu vârste peste 60 de ani, dintre Printre cei care muncesc departe de ţară, există şi septuagenari care au luat totul de la zero.
În Spania locuiesc aproximativ 5.000 de cetăţeni români cu vârste peste 60 de ani, dintre care doar 1.700 sunt bărbaţi. Româncele septuagenare lucrează, în general, ca "interne". Ele locuiesc împreună cu persoanele de care au grijă, de obicei bătrâni, nu plătesc chirie şi nici cheltuieli de întreţinere. Salariul variază între 600 şi 800 de euro lunar.
Drăguţ Maria (68 de ani), din comuna Pierşinari, judeţul Dâmboviţa, este una dintre cele 600.000 de femei imigrante care îngrijesc de bătrâni în Spania. Până în prezent, Maria nu a avut alt tip de muncă. Ea are grijă de un bătrân de 75 de ani.
"Trebuie să îl spăl, să merg cu el la medic, să-i fac de mâncare, dar am grijă şi de casă. Nu voi rămâne veşnic aici. Peste câţiva ani vreau să mă întorc acasă", spune Maria.
A plecat din ţară la 64 de ani
Sidor Didina (67 de ani), din comuna Bălţaţi, judeţul Iaşi, a poposit pe meleagurile iberice la vârsta de 64 de ani. Văduvă şi fără un venit decent în România, ea a urmat sfatul unei vecine care pleca în Spania.
"Nu-mi pare rău că am venit, dar mi-e dor de casă. Mi-am adus şi copiii aici, suntem împreună. Muncesc în casa unei bătrâne, în oraşul Vinaroz. Mai rămânem aici câţiva ani, să mai strângem câţiva bani şi apoi plecăm acasă".
Instalator la 62 de ani
Există şi bărbaţi care au emigrat la vârsta a treia. Nicolescu Ion (62 de ani), din comuna Vulcana Pandele, judeţul Dâmboviţa, a venit în Spania la băiatul său, care muncea în construcţii. "Aveau nevoie urgent de instalatori de apă şi gaze.
Cum eu am lucrat în