EVZ a reconstituit istoria conflictului dintre separatişti şi elevii care au luptat pentru limba română. Poveşti tulburătoare despre literele împuşcate cu mitraliera. Sursa: EVZSursa: EVZ
1 /.
EVZ a căutat în Transnistria rădăcinile conflictului dintre autorităţile separatiste şi elevii care au sfidat regimul filorus, luptând pentru a învăţa în limba română.
Am descoperit o istorie de modă veche. Istoria unei generaţ ii de tineri care a învăţat româneşte clandestin, în locuri ferite de mitralierele furioase ale separatiştilor. În urmă cu cincisprezece ani, alfabetul latin era împuşcat pe tablele din sălile de clase cu kalaşnikovul. De la A la Z. Astăzi, acolo, a fi român încă mai echivalează cu a fi cel mai mare duşman.
Eroi pentru câteva zile
Vara anului 2004. Copiii români din Transnistria au intrat brusc în atenţia presei de la Bucureş ti. Sute de elevi şi orfani de la un internat şi-au petrecut vara asediaţ i de miliţienii regimului separatist de la Tiraspol. Puştii şi dască lii lor au sfidat forţa filorusă, refuzând să renunţe la şcolile în care învăţau în limba română. Lupta lor pentru apărarea identităţii a provocat emoţie publică, televiziunile au produs câteva talk-show-uri pe tonuri patetice, ziarele au scris despre „genocidul lingvistic“ şi „epurarea etnică a basarabenilor din stânga Nistrului“.
Organismele internaţionale au militat pentru reglarea situaţiei. Şi copiii au câştigat. Li s-a permis să înveţe în continuare în limba natală. O bătălie dintr-un război care pare că nu se mai termină.
La fel de repede cum au intrat în atenţia mass-media, micuţii şi profesorii alintaţi atunci cu epitete frumoase au şi dispărut. Ziarele durează doar o zi, iar televiziunile din România s-au întors la ştirile despre accidente şi dive.
„MORŢI ÎN PĂPUŞOI“
Au pre