La pupitrul regizoral un "AS": Alexandru Tocilescu
Spectacolul de la Nationalul bucurestean este un eveniment asteptat cu mare interes de iubitorii de teatru. Mai intai, pentru ca este vorba despre o premiera absoluta in Romania, "Eduard al III-lea" fiind una dintre piesele marelui Shakespeare, nejucata pana astazi in tara noastra. Apoi, pentru ca regia spectacolului este semnata de Alexandru Tocilescu, un artist celebru pentru interpretarile cat se poate de personale ale unor texte dramatice.
In sfarsit, prezenta lui Ion Caramitru pe scena teatrului pe care il si conduce de cativa ani, si inca intr-un rol covarsitor, care-l tine mai tot timpul - adica aproape 4 ore - in prim-plan. Un rol care-i pretinde deplinatatea talentului si a inteligentei sale scenice exceptionale!
In epoca moderna, "Eduard al III-lea" s-a jucat la Londra in 1911, si mult mai aproape de noi, la Los Angeles, la Cambridge, la Taormina. Si la Stratford upon Avon, in 2002, in interpretarea celebrei trupe Royal Shakespeare Company. In toate imprejurarile, presa de specialitate, ca si publicul, au avut numai vorbe de lauda - atat pentru splendoarea textului, cat si pentru interpretarea lui...
Incaput pe mana lui Tocilescu, un reprezentant redutabil al scolii romanesti de regie, spectacolul a fost "agrementat" cu umor, cu fantezie debordanta si cu un vag sarcasm.
Dar magnetul spectacolului il reprezinta prezenta lui Caramitru in rolul titular, el fiind unul dintre cei mai mari actori ai teatrului romanesc, un nume cu valoarea depusa in aur pur, menit sa umple pana la refuz foarte incapatoarea Sala mare a T.N.B.
Bogata in personaje - vreo 40 - piesa are o distributie numeroasa de planul doi, in care intalnim actori valorosi - cum ar fi Constantin Dinulescu, Eusebiu Stefanescu, Daniel Badale, Mircea Anca, Mihai Verbintchi...
Scena din spectacol
Ro