Initial, am plecat de la intrebarea exact inversa si anume: “Ce se intampla cu tarile emergente daca SUA si Europa intra in recesiune?” Am observat de asemenea, ca de la inceputul anului, de cand absolut toate bursele sunt in scadere, corelatia lor a ajuns la 1. Si, ca un frenetic sustinator al tarilor emergente incerc sa inteleg de ce…, scrie Alexandru Gaitan pe blogul lui Moldovan.
In fapt, se pare ca afacerile Rusiei, cu sau care depind de SUA, reprezinta 3% din total. Destul de repede putem concluziona ca Rusia depinde mult mai mult de Asia si Europa. As mai mentiona ca, cel putin pana acum, nici o banca din Rusia nu a detinut vreun cent din subprime-ul din SUA. Si totusi de ce indicele RTSI al Rusiei este, de la inceputul anului, -14%?
Un prim motiv care sare in ochi ar fi ca in componenta indicelui intra 3 blue-chips-uri care sunt si cele mai lichide instrumente. Logic, atunci cand managerii de portofolii trebuie sa lichideze asa numitele “asset-uri riscante”, primele pe lista sunt expunerile din tarile emergente, deci si Rusia Mai mult: ce poti vinde mai rapid decat blue-chips-urile? Astfel asistam la o reactie in lant, pe toate bursele, dar fara suport fundamental. Toti analistii gasesc ca sunt oportunitati extrem de bune in Rusia. Actiuni care, din punct de vedere fundamental stau bine si care arata “oversold” pe grafice. Nimeni nu a vazut economia Rusiei sa incetineasca, ba dimpotriva: in trimestrul IV 2007 chiar a accelerat!
Insa, Vestul inca nu reinvesteste din cauza lipsei de lichiditate si din cauza unui presupus risc politic. Mi-as permite sa afirm despre acest risc politic ca este total fals. In regimul Putin, Rusia a cunoscut o imbunatatire substantiala la toate nivelurile si s-a bucurat si inca se mai bucura de o larga sustinere a maselor. Dimitry Medvedev, cel mai probabil viitorul presedinte al Rusiei, este un cont