Florin Ilie, seful departamentului de piete de capital din cadrul ING Bank Romania, spune ca, deocamdata, fondurile straine ocolesc piata romaneasca de capital, din cauza contextului international negativ si a problemelor macroeconomice interne.
"Romania nu este alternativa mai putin riscanta pe care o cauta fondurile straine in acest context international marcat de riscuri foarte mari. Dimpotriva, Romania este vazuta ca una dintre cele mai vulnerabile tari din regiune, din cauza leului, care este singura moneda din regiune care fluectueaza liber fata de euro si prin urmare cea mai usor de atacat daca nu este sustinuta la nivel macroeconomic", a declarat Florin Ilie, intr-un interviu acordat ZF.
ING Bank este unul dintre primii patru jucatori de pe piata de brokeraj, lucrand preponderent cu investitori institutionali straini. In luna ianuarie, ING a realizat al doilea rulaj de pe Bursa, in conditiile in care strainii au realizat vanzari nete de peste 50 mil. euro.
Ilie considera ca instabilitatea la nivel macroeconomic este si motivul pentru care actiunile listate pe Bursa de la Bucuresti au scazut mai mult decat cele de pe pietele din regiune de la inceputul anului.
"Chiar si asa, actiunile romanesti se tranzactioneaza cu prime fata de cele de pe pietele din regiune", mai spune Ilie. Actiunile mai scumpe relativ cu pietele vecine si incertitudinile legate de cursul de schimb tin investitorii straini in expectativa, fapt care se reflecta si in lichiditatea redusa de pe Bursa din ultima perioada.
"Deocamdata sentimentul fata de Romania ramane negativ in randul investitorilor institutionali straini. Acest lucru afecteaza puternic piata din cauza ca nu exista investitori institutionali locali puternici. Probabil ca vom vedea si la noi astfel de investitori peste 2-3 ani", sustine Ilie. Lipsa investitorilor locali puternici este si unul