În aşteptarea independenţei, locuitorii celui mai sensibil loc din Kosovo îşi pun speranţele în guvernul de la Belgrad. Apropiata independenţă a Kosovo îi îngrijorează tot mai tare pe În aşteptarea independenţei, locuitorii celui mai sensibil loc din Kosovo îşi pun speranţele în guvernul de la Belgrad.
Apropiata independenţă a Kosovo îi îngrijorează tot mai tare pe sârbii de la Mitroviţa, cea mai importantă enclavă a provinciei. Forţele internaţionale şi-au întărit în aceste zile prezenţa în zonă, de teama izbucnirii unor violenţe.
Nimeni nu a uitat scânteia care s-a aprins în oraş, în 2004, când sârbii au fost supuşi unor atacuri teribile, după ce doi copii albanezi s-au înecat în râul Ibar.
Cartierele situate în nordul oraşului Mitroviţa sunt locuite în exclusivitate de sârbi, partea de sud fiind sută la sută albaneză. Despărţite de podul Austerlitz şi de râul Ibar, cele două comunităţi trăiesc în lumi paralele. Absenţa aproape totală a traficului de pe pod este primul semn al tensiunilor dintre sârbii şi albanezii din Mitroviţa.
În regiunea considerată cea mai mare enclavă sârbească, trupele internaţionale sunt în stare de alertă. Soldaţii francezi din KFOR, în sarcina cărora se află oraşul considerat punctul nevralgic din Kosovo, patrulează în permanenţă pe străzi. Tot francezii şi-au amenajat un post de observaţie pe acoperişul centrului cultural de lângă râul Ibar, de unde ţin în permanenţă sub supraveghere intrările din partea albaneză în partea sârbă şi invers.
Două lumi diferite
De cum pui piciorul în partea sârbă a Mitroviţei, simţi că ai intrat în altă lume. Se recepţionează posturile de televiziune de la Belgrad, se foloseşte reţeaua de la telefonie mobilă din Serbia, numele magazinelor şi ale instituţiilor locale sunt scrise cu litere chirilice, iar maşinile poartă şi acum plăcuţele de înmatricular