"Am realizat 50.000 de ghiduri, câte 10.000 pentru fiecare domeniu, care cuprind pârghiile legale pe care le au la dispoziţie cetăţenii pentru a lupta împotria corupţiei. Ele au fost
"Am realizat 50.000 de ghiduri, câte 10.000 pentru fiecare domeniu, care cuprind pârghiile legale pe care le au la dispoziţie cetăţenii pentru a lupta împotria corupţiei.
Ele au fost distribuite prin prefecturi, inspectorate şcolare, autorităţi de sănătate publică, inspectorate de poliţie, dar informaţia este disponibilă şi pe site-ul www.faraspaga.ro", a declarat Victor Alistar (foto), directorul Transparency International, la finalul campaniei "Fără şpagă".
Iniţiative care au dat rezultate
Într-un spital de pneumologie din judeţul Bihor, managerul a dispus amplasarea unor cutii în care cetăţenii pot sesiza deficienţele şi cazurile de corupţie din spital. Doar două chei pot deschide cutia cu pricina: una stă la manager şi cealaltă la reprezentanţii presei locale.
Într-un liceu din Călăraşi, tezele şi lucrările de control sunt corectate în prezenţa copiilor şi a părinţilor, rezultatele putând fi contestate pe loc de eventualii nemulţumiţi. Acestea sunt doar câteva dintre iniţiativele menite să combată fenomenul corupţiei, descoperite în sectorul public, pe parcursul desfăşurării Campaniei naţionale anticorupţie "Fără şpagă", care a debutat în 2006 şi care a costat 1,6 milioane de euro.
Pe lângă descoperirea unor exemple de bună practică în România - semn că se poate lupta eficient împotriva corupţiei -, realizatorii campaniei au pus la punct şi câte un ghid pentru combaterea corupţiei în învăţământ, sănătate, în sistemul judiciar, în administraţia publică şi în poliţie. (F. Ţone)