Marţi, 5 februarie 2008, FinZoom România, împreună cu Federaţia Europeană a Creditului Ipotecar (European Mortgage Federation - EMF), a organizat la Bucureşti o masă rotundă cu tema omogenizării pieţelor creditării ipotecare în spaţiul UE.
Discuţiile s-au purtat în jurul situaţiei de fapt din ţara noastră versus situaţiile cât se poate de diferite din vechile state membre (EU 15), pe următoarele problematici: implementarea Codului de conduită, creditele în moneda naţională şi riscurile creditelor în valută, cadrul legislativ din ţară noastră, baze de date internaţionale de tipul biroului de credit, precum şi definiţia creditului ipotecar/imobiliar, teme abordate de Dna Annik Lambert, secretar general al EMF în prezentarea intoductivă.
Concluziile au oferit celor prezenţi (dintre care enumerăm: dl Mugur Stet - purtător de cuvânt BNR, dna Rozaura Stănescu - Products Development, Strategies & Marketing Department, BRD Groupe Societe Generale, dna Mădălina Teodorescu - Senior Member of the Retail Management Team Raiffeisen Bank, Ana Cernat -director Divizia Credite Ipotecare Bancpost), o perspectivă asupra viziunii celorlalte state membre ale Uniunii Europene.
Secretarul general al EMF s-a declarat surprins de cifrele prezentate de dl Mugur Stet, care arată că 90% din creditele de pe piaţă românească sunt acordate în valută. Dna Lambert a adus în discuţie riscurile implicate de aceste tipuri de credite care în alte state membre s-au dovedit cât se poate de riscante, în timp ce vorbitorii au argumentat că aceste credite ar trebui totuşi privite prin prisma preconizatei treceri la EUR, precum şi a faptului că salariile din ţara noastră se raportează în mod constant la aceasta monedă. Motivul pentru care acest tip de credite este atât de popular îl reprezintă dobânzile mai scăzute, implicând deci avantajul obţinerii unor sume mai mari. În condiţiile în care p