Costul anual de ocupare a cladirilor de birouri din Capitala, format din chirie si alte cheltuieli, va creste in 2008 cu 45,1%, la 3.830 de euro, evolutie care va urca Bucurestiul cu noua pozitii, pe locul 102, in topul DTZ Echinox al celor mai scumpe 137 de orase in functie de acest indicator, preluat de Mediafax.
In raportul anterior, Bucurestiul ocupa locul 111 in clasamentul care cuprindea la acea data 134 de orase din lume.
Clasamentul Global Office Ocupancy este realizat in functie de costurile totale de ocupare, repartizate la suprafata standard care revine unui angajat. Cheltuielile includ chiria si alte costuri, precum cele cu intretinerea si impozitele.
Suprafata medie pe angajat este in Bucuresti de 12,5 metri patrati, cea mai mare din Europa Centrala si de Est, dar una dintre cele mai reduse din lume, potrivit studiului DTZ.
Spre comparatie, in Praga, Budapesta si Kiev aria alocata unui loc de munca este de 12 metri patrati, iar in Varsovia, Moscova si St. Petersburg de 10 metri patrati. Cel mai mult spatiu alocat unui angajat se inregistreaza in Istanbul, respectiv 15 metri patrati.
In orasele din Europa de Vest si din Statele Unite ale Americii, spatiul alocat unui loc de munca este de peste doua ori mai mare decat in Europa Centrala si de Est. Astfel, spatiul alocat unui loc de munca ajunge la 25,5 de metri patrati in Washington si la 25 metri patrati in Oslo si Helsinki.
Costul total anual de ocupare a unui spatiu de birouri pentru un angajat este in acest an de 3.895 de euro in Bucuresti, in crestere cu 45,1% fata de nivelul de 2.640 euro din 2007. Autorii studiului au luat in calcul un nivel al chiriei pentru spatiile de birouri de 22 euro pe metru patrat pe luna, la care se adauga costuri suplimentare de 3,5 euro pe metru patrat lunar.
Mai multe stiri pe Costul anua