Instituţiile de credit au anunţat, de la începutul anului, creşterea dobânzilor la peste 8% pe an. Nici la ciorap, dar nici la bancă, economiile românilor nu reuşesc să scape de inflaţie, Instituţiile de credit au anunţat, de la începutul anului, creşterea dobânzilor la peste 8% pe an.
Nici la ciorap, dar nici la bancă, economiile românilor nu reuşesc să scape de inflaţie, care le erodează valoarea de la lună la lună. Totuşi, băncile încep să se mobilizeze, majorând dobânzile şi la depozite, nu doar la credite.
Opiniile specialiştilor în ceea ce priveşte economiile populaţiei sunt împărţite. O parte susţin în continuare că băncile au profitat de situaţia actuală, majorând cu întârziere bonificarea la depozite. Pe de altă parte însă, analiştii spun că efectul de transmisie monetară necesită timp şi că între momentul în care BNR ajustează dobânda de politică monetară şi manifestarea efectelor acestora există, întotdeauna, un decalaj de câteva luni.
BNR stimulează economisirea
În ultima perioadă, tot mai multe bănci au crescut dobânzile la depozite. Analiştii susţin că majorările de dobândă sunt rezultatul deciziilor privind dobânda de politică monetară adoptată de către Banca Naţională a României.
Cu alte cuvinte, majorările succesive ale dobânzii - operate încă anul trecut se resimt şi la nivelul economiilor populaţiei, nu doar în scumpirea creditelor. În opinia lui Iulian Panait, preşedintele KTD Invest, unele bănci oferă dobânzi bune la depozite, de peste 8%. Între acestea se numără Bancpost, Banca Românească, Credit Europe Bank şi Romanian International Bank (RIB).
Totuşi, cel mai recent raport KTD Global notează că suntem încă situaţia în care, deşi BNR a crescut semnificativ dobânda, băncile încă nu au ajustat corespunzător dobânzile plătite pentru depozitele populaţiei şi agenţilor economici. Panait este îns