ÎNCURCÅTURI ŞI TRASEE ALE DOCUMENTELOR COMUNISMULUI
După atâtea alte declaraţii contradictorii, George Cristian Maior, directorul Serviciului Român de Informaţii, retează entuziasmul pentru "adevărurile absolute" zăvorâte în arhive. Securitatea nu şi-a microfilmat dosarele decât jumătate, metodologiile de interpretare sunt deficitare, iar arhiva SIE se supune altor norme de acces.
PRECIZÅRI ● Trasee, încurcături şi interpretări ale arhivelor comunismului
Fără programe de guvernare şi identitate ideologică distinctă, partidele politice au transferat dezbaterile pe terenul confruntării cu trecutul. Prezentăm în cele ce urmează o discuţie cu dl George Cristian Maior, directorul SRI, despre alfa şi omega politicii româneşti – producţia de rapoarte, note, informări şi sinteze a Securităţii.
Jurnalul Naţional: Pe dvs., domnule director al SRI, v-a "abordat" cineva pe tema costurilor "manevrei" de "asanare morală" a societăţii cu ajutorul arhivelor comunismului? George Maior: Eu am mai afirmat că până la urmă jocul violent cu morala se poate întoarce împotriva unor iniţiatori de concepte de morală, în sens absolut. Şi din punctul acesta de vedere vorbim despre consecinţele unor acţiuni legate de predarea arhivelor, de studierea dosarelor. Problema aşa-ziselor costuri este o cu totul altă chestiune. Din prisma calităţii pe care o am, de director al Serviciului Român de Informaţii, eu nu interpretez aceste norme şi nici nu formulez judecăţi de valoare absolută în legătură cu fenomene exterioare Serviciului.
Şi mai interesante... Bănuiesc că aveţi totuşi o sinteză asupra costurilor fenomenului reprezentat de instituţiile ce au ca obiect de activitate "moştenirea" comunismului subvenţionate din buget public... Următorul lucru mă preocupă şi o spun franc: acest Serviciu Român de Informaţii, d