Doar stând în interiorul salinei construite din blocuri de sare ecologică, oamenii îşi pot trata diversele afecţiuni. Unica salină artificială din judeţul Covasna se va deschide, până la Doar stând în interiorul salinei construite din blocuri de sare ecologică, oamenii îşi pot trata diversele afecţiuni.
Unica salină artificială din judeţul Covasna se va deschide, până la începutul lunii martie, în municipiul Sfântu Gheorghe. Grota, realizată din sare ecologică, adusă de la Marea Moartă, este a doua din România, după cea de la Cluj, deschisă anul trecut.
Construcţia de sare este investiţia medicilor veterinari Dali Sandor şi Szanto Zsolt, doi oameni de afaceri din judeţul Covasna. Cei doi parteneri au avut, până în ianuarie 2007, o carmangerie, dar s-au gândit că o salină artificială ar fi mult mai utilă decât afacerea de până atunci.
"Cu ajutorul unei firme din Ungaria, care se ocupă de construcţia unor astfel de grote-saline, am decis să ne schimbăm profilul. O cură de o oră în grota salină are efectul unei zile petrecute pe malul mării", ne explică Dali Sandor.
Şapte tone de sare
Construcţia de sare ocupă o suprafaţă de 22 de metri pătraţi, cu o înălţime de până la 3 metri. Ea va funcţiona în incinta Bazei de înot şi recreere a municipiului Sfântu Gheorghe. Temperatura în interiorul construcţiei va fi de 20-21 de grade Celsius, şi nu de 10-12 grade, ca într-o salină naturală.
Pentru ridicarea grotei s-au folosit şapte tone de sare. "În pereţi s-au pus cărămizi de sare adusă din Polonia, iar pardoseala şi tavanul sunt făcute din sare iodată, adusă de la Marea Moartă", ne-a mai spus Dali Sandor. Cei doi investitori vor să instaleze şi două solarii, pentru bronzat, aşa cum au văzut în Ungaria.
Capacitatea salinei va fi de şapte locuri simultan, fiindcă - spun Sandor şi Zsolt - "dacă oamenii stau prea apro