Organizatiile mondiale au estimat diferit numarul jurnalistilor care si-au pierdut viata in cursul anului 2007. Statisticile facute publice pe aceasta tema au trei puncte comune: violenta impotriva ziaristilor a crescut; Irak este tara in care au fost ucisi cei mai multi jurnalisti si, pentru prima data in 15 ani, niciun lucrator in presa nu si-a pierdut viata in Columbia. Organizatiile atrag atentia si asupra faptului ca este in crestere numarul jurnalistilor asasinati.
CPJ (Comitetul pentru Protectia Jurnalistilor) estimeaza ca in 2007 au murit in timpul exercitarii meseriei 65 de ziaristi. De asemenea, organizatia investigheaza alte 22 de cazuri pentru a stabili daca decesul jurnalistilor a avut legatura cu meseria lor. 31 dintre cei 65 au murit in Irak, iar in cazul a 24 dintre ei a fost vorba despre asasinate. Potrivit statisticilor Comitetului, in Irak au murit 124 de jurnalisti de la inceputul conflictului, din 2003. Pe plan mondial, CPJ estimeaza ca 70% dintre jurnalisti au murit asasinati, nu accidental, in schimburi de focuri.
Reporters Sans Frontieres (Reporteri fara Frontiere) a facut publica o statistica ce arat ca cel putin 86 de jurnalisti au murit in 2007 si ca aproximativ 90% dintre ucigasii lor au scapat nepedepsiti. RSF sustine ca numarul jurnalistilor morti a crescut cu 244% in ultimii cinci ani. Organizatia a estimat ca anul trecut au fost ucisi 47 de jurnalisti in Irak, dintre care 46 de irakieni, majoritatea lucrand pentru presa locala.
WAN (Asociatia Mondiala a Ziarelor) sustine ca 95 de jurnalisti si-au pierdut viata in 2007, iar peste doua treimi dintre ei au murit in zone de conflict. Organizatia a inregistrat deja, in 2008, sase cazuri de jurnalisti morti, cate cate unul in Afganistan, Brazilia, Honduras, Irak, Nepal si Pakistan.
Reprezentantii CJFE, o organizatie canadiana, sustin ca numarul jur