În timp ce lumea freamătă de teama unei recesiuni a economiei americane, inflaţia la nivel mondial a urcat la cote istorice. Miniştrii de finanţe din UE s-au reunit, ieri, la Bruxelles, în În timp ce lumea freamătă de teama unei recesiuni a economiei americane, inflaţia la nivel mondial a urcat la cote istorice.
Miniştrii de finanţe din UE s-au reunit, ieri, la Bruxelles, în contextul temerilor legate de o încetinire drastică a creşterii economiei europene susţinute în mare parte de accelerarea inflaţiei. În cele 15 state ale zonei euro, inflaţia a urcat la 3,2%, în luna ianuarie. În ciuda îngrijorării legate de economia europeană, alte regiuni ale globului se confruntă cu presiuni inflaţioniste mult mai mari.
Analiştii sunt de părere că presiunile inflaţioniste tot mai mari cu care se confruntă economiile din întreaga lume vor determina autorităţile de reglementare a politicilor monetare să ia decizii care vor deprecia în cele din urmă euro şi vor aprecia monedele asiatice.
Statele cu monede puternice, cum ar fi cele din zona euro, au în opinia economiştilor mai puţine "arme" pentru a putea lupta împotriva inflaţiei, în timp ce ţările cu monede subevaluate vor putea supravieţui acestor presiuni. Asta pentru că îşi pot lăsa valutele să se aprecieze pentru a creşte capacitatea de cumpărare a consumatorilor.
Indicele scumpirilor a ajuns la 3,2% în zona euro
Majorarea-record a preţurilor din China, cu 60% în unele cazuri, a ridicat temeri serioase între reprezentanţii guvernării. Inflaţia în această ţară a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii zece ani, în jur de 6,9%, în luna noiembrie a anului trecut.
Pe lângă majorarea dobânzii-cheie cu 0,27%, până la 4,14%, în luna decembrie, autorităţile chineze au anunţat reduceri ale taxelor pentru exporturi cu până la 25%, încă de luna trecută. Însă, analiştii cred că st