BENEFICIU ● Dieta care face bine sistemului osos
Calciu, vitamine, proteine, aport mediu de calorii, gust bun... Iată argumente solide care ar trebui să ne determine să lăsăm zilnic brânzeturile să vină la masa noastră. De acest aliment se poate bucura oricine, indiferent de vârstă.
● Reţetă:Chiftele de soia cu grâu
BENEFICIU ● Dieta care face bine sistemului osos
Calciu, vitamine, proteine, aport mediu de calorii, gust bun... Iată argumente solide care ar trebui să ne determine să lăsăm zilnic brânzeturile să vină la masa noastră. De acest aliment se poate bucura oricine, indiferent de vârstă.
Alături de pâinea integrală şi vinul roşu, brânzeturile alcătuiesc un trio care lucrează pentru sănătatea noastră, spun nutriţioniştii francezi. Şi tot ei arată că brânzeturile sunt evitate pe nedrept din cauza grăsimilor şi a caloriilor. Potrivit acestora, putem să mâncăm atât brânzeturi proaspete cu un conţinut mediu de grăsimi, cât şi brânzeturi procesate, de tipul caşcavalului, dar cu moderaţie. Astfel, două pătrăţele de brânză între felurile de mâncare sau înainte de desert nu ne pun în pericol silueta. Brânzeturile proaspete au un conţinut mai mic de grăsimi şi, în consecinţă, mai puţine calorii. 100 g brânză de capră au 4 g grăsimi şi 60 de calorii, aceeaşi cantitate de brânză proaspătă de vaci – 7 g grăsimi şi 110 calorii. Şvaiţerul însă conţine 31 g grăsimi şi 400 de calorii/100 g, iar brânza Camembert – 24 g grăsimi şi 300 de calorii/100 g.
CALCIU. Brânzeturile sunt campioane în ceea ce priveşte conţinutul de calciu. 100 g brânză ne oferă aproximativ 720 mg calciu. De aceea, brânzeturile trebuie incluse mai ales în dieta femeilor însărcinate şi a celor aflate la menopauză. De un plus de calciu au nevoie şi adolescenţii. La ei, aportul zilnic trebuie să ajungă la 1.200 mg. Din nefericire în