Punctaj maxim la vaccinarea copiilor, puntaj minim la mortalitatea infantilă; maxim la accesul la medicul de familie într-o zi, minim la timpul de aşteptare pentru accesul direct la un medic specialist. Aşa arată sistemul medical românesc, comparat cu cele din alte ţări europene. „Situaţia nu este foarte proastă“, se spune despre sistemul public de sănătate din România în studiul Health Consumer Powerhouse, care realizează o analiză comparativă între mai mul
Punctaj maxim la vaccinarea copiilor, puntaj minim la mortalitatea infantilă; maxim la accesul la medicul de familie într-o zi, minim la timpul de aşteptare pentru accesul direct la un medic specialist. Aşa arată sistemul medical românesc, comparat cu cele din alte ţări europene.
„Situaţia nu este foarte proastă“, se spune despre sistemul public de sănătate din România în studiul Health Consumer Powerhouse, care realizează o analiză comparativă între mai multe ţări europene şi Canada. „România împarte cu mai mulţi dintre vecinii săi problema plăţilor neoficiale către medici. Din păcate, serviciile medicale de calitate obţinute prin această metodă nu sunt luate în considerare în acest studiu“. Discuţii pe tema „cadourilor“ oferite medicilor au revenit în actualitate, după ce Colegiul Medicilor a amintit Ministerului Sănătăţii Publice că situaţia trebuie reglementată. „Problema principală este condiţionarea actului medical“, explică Gabi Ionescu, directorul Asociaţiei Spitalelor din România. „Peste tot în lume, acesta este cel mai important aspect. Dacă pacientul este mulţumit de doctor şi vrea să-i facă un cadou, este OK, atâta timp cât doctorul nu condiţionează operaţia, de exemplu, de acest cadou“.
Calitatea serviciilor medicale din sistemul public clasează România pe locul 26 între cele 30 de ţări care au participat la acest studiu.