Rata anualizata (pe ultimele 12 luni) a inflatiei a ajuns la 7,26% la sfarsitul lunii ianuarie, adica cel mai ridicat ritm din ultimele 22 de luni. Alimentele nu mai sunt principalul motor inflationist, lasand acest loc serviciilor.
Inflatia a fost de 0,86% in ianuarie 2008, fata de 0,2% in ianuarie 2007, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica (INS). In urma cu un an, rata anualizata a inflatiei era de numai 4%, insa scumpirile din a doua parte a lui 2007, cauzate de deprecierea leului, seceta din vara anului trecut si conjunctura internationala, au adus o revenire a inflatiei la nivelurile din 2006.
In prima luna a anului, cel mai mult s-au scumpit serviciile (cu 2,12% fata de decembrie 2007), urmate de produsele alimentare (plus 0,86%) si de cele nealimentare (plus 0,37%).
"Cresterea importanta a preturilor la servicii se datoreaza in primul rand deprecierii leului. La marfurile alimentare, scumpirile sunt explicate in primul rand de diminuarea productiei agricole interne si cresterea importurilor din cauza secetei. In plus, la revenirea inflatiei au contribuit si cresterea preturilor produselor petroliere si a altor produse energetice pe pietele externe", a explicat ieri Vergil Voineagu, presedintele INS, comentand nivelul inflatiei din ianuarie.
De altfel, spune el, cresterea inflatiei anualizate, de la 6,57% in decembrie 2007 la 7,26% in ianuarie "confirma anticipatiile analistilor".
In acelasi timp, prognoza Bancii Nationale arata ca inflatia va continua sa urce pana la aproximativ 8,3% in martie anul acesta din cauza efectului de baza al primului trimestru din 2007. In urma cu un an, inflatia dobora minim dupa minim, pana la o valoare-record de 3,66% in martie 2006.
Cu ocazia comunicarii primelor date de inflatie pe 2008, INS a anuntat ieri si structura cosului de consum pe baza careia este calc