Deşi ar putea fi atractive, bursele subevaluate prezintă riscuri greu de gestionat. Criza financiară a uniformizat, practic, riscul pe pieţele de capital din întreaga lume. Scăderile mai Deşi ar putea fi atractive, bursele subevaluate prezintă riscuri greu de gestionat.
Criza financiară a uniformizat, practic, riscul pe pieţele de capital din întreaga lume. Scăderile mai temperate înregistrate de unii indici bursieri, comparativ cu deprecierile resimţite de piaţa românească, ar putea reorienta, însă, o parte din investitorii la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) către plasamentele pe alte pieţe.
Principalul risc la care se expun cei care aleg calea burselor subevaluate este reprezentat de accesul dificil la informaţiile necesare, spun analiştii din piaţa autohtonă de capital. "Investitorii trebuie să fie foarte atenţi, pentru că intră pe burse mai puţin familiare, iar gradul de informare este mult mai scăzut. Apoi trebuie să ţină cont de multiplii pieţelor şi de perspectivele economice ale ţărilor respective.
Orice profit mare presupune, totodată, şi un risc la fel de mare", subliniază Florin Ilie, şeful Departamentului pieţe de capital din cadrul ING Bank. La rândul său, Paul Brendea, analist în cadrul Prime Transaction, consideră că dificultatea apare la nivelul informaţiilor.
"Este mult mai uşor să cunoşti bine toate companiile mari din România listate la BVB, comparativ cu efortul de a face profilul companiilor mari din Ungaria, Germania, Suedia, Polonia, Olanda sau de pe bursele mai mici. În plus, controlul informaţiilor e mult mai dificil pentru investitorul care activează pe mai multe pieţe", susţine Brendea.
Bursele regionale, încă neexploatate Teoretic, primul pas pe care un investitor trebuie să-l facă pentru a ieşi pe piaţa emergentă este să-şi deschidă un cont la o casă de brokeraj din ţara respectivă (în cazul în ca