În România sunt deja multe organizaţii care se ocupă de schimburi de experienţă pentru elevii de liceu. Din păcate, ele sunt puţin cunoscute. Grav este însă faptul că foarte puţini părinţi îşi trimit copiii în astfel de programe internaţionale de studii. „Mă surprinde foarte mult acest dezinteres, pentru că acum sunt multe familii care au posibilitatea de a finanţa studiile copiilor în străinătate. Cei mai mulţi părinţi preferă să investească în bunur
În România sunt deja multe organizaţii care se ocupă de schimburi de experienţă pentru elevii de liceu. Din păcate, ele sunt puţin cunoscute. Grav este însă faptul că foarte puţini părinţi îşi trimit copiii în astfel de programe internaţionale de studii.
„Mă surprinde foarte mult acest dezinteres, pentru că acum sunt multe familii care au posibilitatea de a finanţa studiile copiilor în străinătate. Cei mai mulţi părinţi preferă să investească în bunuri materiale în loc să ofere copiilor lor şansa de a se dezvolta spiritual. Cheltuiesc o mulţime de bani trimiţându-i în diferite excursii în străinătate, dar resping ideea de a le plăti un an de studii într-o altă ţară!“, comentează Livia Deac, consultant AYUSA. Singurul program la nivel preuniversitar care a reuşit să capaciteze mai mult interesul românilor în decursul anilor a fost AYUSA.
Cu toate eforturile depuse, numărul celor care au beneficiat de acest schimb de experienţă de-abia dacă depăşeşte suta. Livia Deac este destul de dezamăgită de evoluţia schimbului de elevi în decursul celor 14 ani care au trecut de la iniţierea proiectului şi la noi. Prin comparaţie cu ţările vecine, unde anual pleacă peste o sută de tineri, România nici măcar nu a înregistrat un progres de la un an la altul.
Programul american a luat fiinţă în urmă cu mai bine de 15 ani şi funcţionea