În septembrie, Raiffeisen Capital Management (RCM) a avertizat cu privire la schimbarea tendinţei leului românesc în raport cu euro. Pornind de la nivelul de atunci, de circa 3,40 RON/EUR, am avertizat cu privire la alte pierderi datorate cursului şi la efectele lor negative. De atunci, leul a pierdut alte opt procente în raport cu euro. Abia majorarea surprinzătoare a dobânzii de referinţă cu un punct, la 9%, de către Banca Naţională a României (BNR) a fost responsab
În septembrie, Raiffeisen Capital Management (RCM) a avertizat cu privire la schimbarea tendinţei leului românesc în raport cu euro.
Pornind de la nivelul de atunci, de circa 3,40 RON/EUR, am avertizat cu privire la alte pierderi datorate cursului şi la efectele lor negative.
De atunci, leul a pierdut alte opt procente în raport cu euro. Abia majorarea surprinzătoare a dobânzii de referinţă cu un punct, la 9%, de către Banca Naţională a României (BNR) a fost responsabilă până la urmă de o contramişcare.
Această majorare a dobânzii a avut ca scop atât stabilizarea leului, cât şi combaterea inflaţiei. Preţurile sunt preconizate să crească cu o rată anuală de 6,6%. Ele ar putea fi impulsionate ascendent şi mai mult de o monedă mai slabă, pentru că multe preţuri la bunurile şi serviciile de bază sunt exprimate în euro şi plătite în lei.
În acelaşi timp, într-un mediu în prezent tensionat pe piaţa de capital, odată cu deprecierea puternică a leului, creşte şi riscul de exod al capitalului. Deoarece economia României depinde puternic de afluxurile de capital străine, BNR a fost de fapt nevoită să se opună cu toate mijloacele unei deprecieri puternice a leului. Pe de altă parte, RCM aşteaptă ca deficitul în creştere al balanţei comerciale a României să afecteze în continuare moneda.