Comisia de Industrii a Camerei Deputatilor a amanat miercuri avizarea propunerii privind interzicerea cianurii in minerit. Membrii Comisiei au spus ca este nevoie de mai multe dezbateri ulterioare, in care sa fie analizate studii si expertize suplimentare cu privire la acest subiect. Principalul efect al acestei modificari legislative l-ar constitui imposibilitatea companiei Rosia Montana Gold Corporation de a continua proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana. Prezent la dezbatere, ministrul mediului Attila Korodi a reiterat faptul ca atat ministerul pe care il conduce, cat si guvernul, sunt in favoarea aprobarii acestei masuri legislative.
"In calitatea pe care o detin, incep prin a preciza ca pozitia Ministerului Mediului, dar si a Guvernului este in favoarea amendamentului care prevede interzicerea folosirii cianurilor in minerit", a declarat Korodi.
Argumentul principal in sustinerea acestui punct de vedere il reprezinta, potrivit ministrului, "consecintele ecologice, sociale, juridice sau financiare grave" pe care le poate avea utilizarea cianurii in exploatarile miniere.
Astfel, Korodi a explicat ca procedeul de extractie a aurului prin cianurare este periculos intrucat "presupune lucrul cu concentratii scazute de cianura ca material reactiv, care va trebui sa fie diluata intr-o cantiate mare de apa, ceea ce presupune solutii specifice, a caror intretinere si conservare presupune costuri si riscuri foarte serioase". Un alt argument adus in discutie a fost cel privind depozitarea solutiei contaminate cu cianura (iazurile de steril), care reprezinta, in opinia ministrului, "o sursa de pericol pentru om si mediu, indiferent de gradul avansat in care s-ar realiza neutralizarea cianurii".
De asemenea, Attila Korodi a precizat ca o alta sursa de pericol o reprezinta transportul cianurii, in conditiile in care