În loc să le elimine, aşa cum s-a întâmplat aproape peste tot în UE, România creşte accizele pe blănuri, parfumuri, cristaluri şi bijuterii, fiind una dintre ultimele ţări europene care taxează produsele de lux. Senatorii vor să reducă TVA la alimente pe seama creşterii penalităţilor pe consumul de lux. Ce este considerat însă lux în România? Ţara noastră a rămas singura membră UE care şi-a păstrat şi structura de accize întâlnită în fostul bloc comunist.
În loc să le elimine, aşa cum s-a întâmplat aproape peste tot în UE, România creşte accizele pe blănuri, parfumuri, cristaluri şi bijuterii, fiind una dintre ultimele ţări europene care taxează produsele de lux.
Senatorii vor să reducă TVA la alimente pe seama creşterii penalităţilor pe consumul de lux. Ce este considerat însă lux în România? Ţara noastră a rămas singura membră UE care şi-a păstrat şi structura de accize întâlnită în fostul bloc comunist. Panoplia produselor accizabile a fost apoi completată de impozitele europene - pe ţigări, alcool şi combustibili. În România, există accize pentru te miri ce: blănuri, parfumuri şi bijuterii. Nici măcar paharele de cristal n-au scăpat de eticheta „de lux“. Iar până acum trei ani, pe lista bunurilor accizabile se aflau şi video, DVD-playerele, aparatele de aer condiţionat, camerele video şi foto. Singura ţară care mai are un astfel de sistem de accize este India, însă acolo şi hârtia igienică este considerată un lux, fiind accizată. Iar taxe pe blănuri mai există doar în Franţa - capitala mondială a modei -, dar nivelul acestora este modic, faţă de 45% în România.
Ţara noastră ar fi trebuit să renunţe treptat la accize nereglementate la nivel european, până în 2010, potrivit unui calendar negociat cu Comisia Europeană. De altfel, în marea majoritate a statelor membre UE nu mai există dec