Ţara noastră este pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte protecţia mediului. Fondurile necesare pentru reducerea poluării au fost estimate la 29 de miliarde de euro, până în 2021. Atunci când cumpărăm ceva din piaţă, întâi întrebăm de unde provin produsele. „Cu cât mai departe de oraş, cu atât mai bine“, spune Edit Pop, preşedintele Asociaţiei EcoLogic din Baia Mare. Într-adevăr, reşedinţa judeţului Maramureş este una dintre cele mai poluate lo
Ţara noastră este pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte protecţia mediului. Fondurile necesare pentru reducerea poluării au fost estimate la 29 de miliarde de euro, până în 2021.
Atunci când cumpărăm ceva din piaţă, întâi întrebăm de unde provin produsele. „Cu cât mai departe de oraş, cu atât mai bine“, spune Edit Pop, preşedintele Asociaţiei EcoLogic din Baia Mare. Într-adevăr, reşedinţa judeţului Maramureş este una dintre cele mai poluate localităţi din România. Din păcate, primul an în Uniunea Europeană nu a adus schimbări importante din acest punct de vedere. „S-a instalat un panou electronic de informare cu privire la concentraţiile de substanţe periculoase, dar marii poluatori sunt încă în perioada de reconversie convenită cu autorităţile. Aşa că nu putem spune că s-au făcut paşi prea mari“, explică Edit Pop.
Problema cea mai mare este că metalele grele de la Romplumb sau Cuprom sunt prezente în cantităţi foarte mari nu doar în aer, ci şi în sol şi în vegetaţie. „Ca să scăpăm de poluarea istorică, cea care ne afectează pe termen lung, ar trebui să decopertăm terenurile şi să aducem sol nou, necontaminat. Însă procedeul costă foarte mult şi nu cred că e posibil să fie aplicat prea curând“, spune preşedintele EcoLogic.
Dar Baia Mare este un mic exemplu pe lângă celebra Copşa Mică. La doi paşi de Mediaş, combinatul