Analistii celei mai mari banci elvetiene afirma acum ca temerile privind riscurile care ameninta economia sunt exagerate, dupa ce anul trecut anticipau o criza.
O depreciere controlata a leului se va dovedi in cele din urma benefica pentru economie, in conditiile in care va restabili echilibrul in sistem si va elimina ceea ce noi credem ca sunt "temeri exagerate" privind amenintarile potentiale pentru perspectivele de crestere ale Romaniei, afirma analistii celei mai mari banci elvetiene UBS.
Evaluarile marcheaza o adevarata rasturnare de optica privind Romania, dupa ce din vara trecuta analistii UBS adoptasera unul dintre cele mai pesimiste tonuri in comentariile asupra riscurilor care ameninta economia: tara unde totul ar putea s-o ia razna, ceva trebuie sa cedeze in urmatoarele 18 luni, niciun semn de ajustare interna - titra un raport al UBS emis la sfarsitul verii trecute, ajuns inclusiv pe masa guvernatorului BNR si care incepuse sa-i ingrijoreze pe investitori.
"Consideram ca evolutia actuala a economiei romanesti este nesustenabila, iar in conditiile in care nu suntem optimisti in privinta unor ajustari interne, credem ca o ajustare externa printr-o corectie de curs este necesara", afirma raportul. Nu in ultimul rand, UBS s-a numarat printre vocile care au penalizat Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, din cauza expunerii fata de Romania - considerata in toamna lui 2007 drept o piata devenita prea riscanta. Acum, UBS crede ca "expunerea bancilor straine fata de Romania este mai degraba o oportunitate decat o amenintare".
Actuala viziune a diviziei de cercetare a UBS apare dintr-o data colorata in nuante de roz care amintesc de tonul traditional optimist al analistilor Erste Bank, de pilda.
Deprecierea leului nu va afecta cresterea PIB, care va ramane solida, semnificativ peste 5%, ba va fi chiar benefica, Romania