CE BEM, CE MÅNCÅM ● E 211 poate modifica structura ADN-ului
Cantitatea infimă de icre şi multitudinea de E-uri transformă produsul într-unul de care ar trebui mai degrabă să ne ferim. Conservanţii sunt cei mai periculoşi.
CE BEM, CE MÅNCÅM ● E 211 poate modifica structura ADN-ului
Cantitatea infimă de icre şi multitudinea de E-uri transformă produsul într-unul de care ar trebui mai degrabă să ne ferim. Conservanţii sunt cei mai periculoşi.
Salata de icre hering cu ceapă Bonito are în compoziţie mai mult ulei şi aditivi alimentari decât icre. Pe etichetă sunt înscrise următoarele ingrediente: "ulei vegetal, apă carbogazoasă, icre hering sărate (11,5%), ceapă (5%), agenţi de îngroşare: amidon E412 (gumă guar), E 415 (gumă xantan), sare, acidifiant: acid citric (E 330), antioxidant: E 316 (erithorbat de sodiu), conservanţi E 202 (sorbat de potasiu), E 211 (benzoat de sodiu), arome‘‘.
ANALIZÅ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne explică analizând eticheta produsului că acesta are un profil nutriţional dezechilibrat. Chiar dacă nu beneficiază de etichetă nutriţională, din enumerarea de ingrediente rezultă că icrele au un exces de lipide, provenit de la uleiul vegetal a cărui natură nu este precizată. Mai mult, produsul are şi un număr mare de aditivi alimentari. Agenţii de îngroşare: E 412 şi E 415 sunt incriminaţi pentru apariţia unor afecţiuni ale tractului digestiv. Un alt aditiv care poate pune probleme de sănătate consumatorilor este erithorbatul de sodiu care interferă cu absorbţia vitaminei C, împiedicând fixarea acesteia. Conservanţii folosiţi de producător fac parte din categoria celor care pot avea efecte nefaste pe termen lung. Benzoatul de sodiu este considerat unul dintre cei mai periculoşi aditivi, fiind vinovat de apariţ