Conditii decente de trai pentru persoanele in varsta, incurajarea imigratiei legale, protejarea mamelor singure sunt cateva dintre politicile sociale propuse de initiatorii Raportului privind viitorul demografic al Europei. Rezolutia, adoptata recent de Parlamentul European, prezinta, pe un ton sumbru, viitorul demografic al Europei. Semnale de alarma
"Batranetea nu trebuie sa fie un declin de care sa ne fie teama", se arata intr-o rezolutie privind viitorul demografic al Europei, initiata de europarlamentarul Françoise Castex si adoptata recent de Parlamentul European. Documentul face estimari ingrijoratoare legate de imbatranirea populatiei pe continent si de scaderea demografica – media de varsta a populatiei Europei ar putea creste pana in 2050 cu aproximativ zece ani, ajungand la 49 de ani, iar numarul persoanelor cu varste intre 0 si 14 ani ar putea scadea cu o treime, fata de 100 de milioane, cifra estimata in 2007.
Potrivit aceleiasi rezolutii, rata medie actuala a natalitatii din Uniunea Europeana reprezinta un nivel anormal de scazut. Intr-un interviu acordat serviciului de presa al Parlamentului European, Françoise Castex pune aceasta problema pe seama dificultatii europenilor de a gasi un echilibru intre viata profesionala si viata familiala, dar si pe seama ingrijorarii lor pentru viitor.
Numarul de copii care se nasc in U.E. este mai mic decat cel care ar fi necesar pentru oprirea declinului populatiei. In plus, releva acelasi studiu, salariatii de peste 50 de ani sunt discriminati in ocuparea unui loc de munca, prin accesul insuficient la cursuri de formare, slaba recunoastere a meritelor datorate experientei si lipsa, in mare masura, a promovarilor profesionale.
Totusi, previziunile pentru urmatoarea jumatate de secol nu sunt ireversibile, anunta realizatorii documentului, ci "constituie mai degraba niste semnale de alarma