Chloé DELAUME
Locuiesc in televizor
Traducere din limba franceza de Mioara Izverna
Editura Art, Colectia „Desenul din covor“, Bucuresti, 2007, 144 p.
Chloé Delaume e o scriitoare tinara (35 de ani), adepta convinsa a literaturii experimentale. Editura Art i-a publicat in 2007 volumul Locuiesc in televizor/J’habite dans la télévision – o experienta pe cont propriu a efectelor televiziunii asupra corpului si creierului. Saptamina trecuta, scriitoarea a fost la Bucuresti, unde a participat la o seara de lectura bilingva la Institutul Francez (a citit din propria carte), iar vineri, pe 8 februarie, la Green Hours, a luat parte la dezbaterea Viata in televizor: experiment literar sau reportaj social? (invitati: Gabriela Adamesteanu, Florin Iaru si Cristian-Tudor Popescu; moderator: Bogdan Ghiu). inainte de dezbatere, la Green Hours, am stat putin de vorba cu Chloé Delaume despre activitatea ei literara.
As dori sa incepeti chiar cu aceasta experienta de la care plecati in Locuiesc in televizor. V-ati uitat la televizor vreme de 22 de luni fara incetare si ati scris aceasta carte. Toata lumea stie ca televizorul dauneaza, exista o serie intreaga de teoreticieni care s-au ocupat de subiect. De ce ati simtit ca e nevoie de aceasta experienta?
De fapt, eu am plecat de la o fraza a lui Patrick Le Lay, presedintele TF 1 la vremea respectiva, care spunea ca publicitatea la coca-cola ocupa „timpul disponibil al creierului“. Am vrut sa vad ce inseamna exact acest „timp disponibil al creierului“. Voiam sa inteleg ce insemna, din punct de vedere fiziologic, sa pui corpul uman in disponibilitate. Iar pentru aceasta, n-aveam de ales, trebuia sa fac pe cobaiul. Se stie ca nu e bine sa ne uitam prea mult la televizor, e adevarat, dar nu cunoastem concret ce se poate intimpla, iar eu voiam sa vad pe pielea mea unde voi ajunge. in prima lu