Majoritatea statelor lumii investesc miliarde de dolari în atacuri pe internet, care vizează informaţii politice, economice şi tehnologice. Un "război rece cibernetic" în care să fie Majoritatea statelor lumii investesc miliarde de dolari în atacuri pe internet, care vizează informaţii politice, economice şi tehnologice.
Un "război rece cibernetic" în care să fie implicate majoritatea statelor de pe glob ar putea fi cea mai mare ameninţare la adresa securităţii naţionale în următorul deceniu, relevă raportul pe 2007 al companiei de securitate informaţională McAfee.
Cel puţin 120 de state din întreaga lume dezvoltă metode de folosire a internetului în scopuri nocive, de la influenţarea pieţelor financiare până la atacarea reţelelor guvernamentale sau militare. Statele Unite sunt cea mai frecventă ţintă a atacurilor, în timp ce, conform mai multor studii, principalul "atacator" este China, urmat de Rusia.
"Infracţiunile cibernetice reprezintă o problemă globală. Au evoluat enorm în ultimii ani şi deja nu mai reprezintă doar un pericol la adresa industriei sau a unor indivizi, ci s-a transformat într-o ameninţare la adresa securităţii naţionale", susţine Jeff Green, vicepreşedinte al McAfee Avert.
Serviciile secrete din întreaga lume şi-au dezvoltat capabilităţi tot mai importante în domeniul atacurilor cibernetice. Miliarde de dolari sunt investite anual nu doar în tehnici ofensive în domeniul cibernetic, dar şi în cele defensive. Astfel, în bugetul pe anul 2008, dat publicităţii de preşedintele George W. Bush, la 4 februarie, sunt alocate 6 miliarde de dolari numai pentru dezvoltarea unor programe care să protejeze computerele guvernamentale.
"Ţarul" contraspionajului american, Dr. Joel F. Brenner, a trimis încă din 2006 un semnal alarmant asupra efectelor pe care spionajul de acest tip îl are asupra economiei, a armatei şi a