Cea mai mare parte a castigurilor a provenit din vanzarile de actiuni, circa 4,3 mld. euro, in timp ce incasarile din dividende au urcat la 2,7 mld. euro.
Castigurile din investitiile financiare realizate exclusiv de persoanele fizice au crescut cu 65% anul trecut, de la 4,6 miliarde de euro in 2006 la 7,5 miliarde de euro in 2007, potrivit unei analize a ZF pe baza incasarilor la buget din impozitele aferente acestor investitii.
Spre comparatie, depunerile totale ale populatiei in banci erau la sfarsitul anului trecut de 18,4 miliarde de euro, iar capitalizarea totala a Bursei de la Bucuresti era ieri de 24 de miliarde de euro. Profitul de 7,5 mld. euro facut anul trecut de persoane fizice din plasamente financiare depaseste, de exemplu, valoarea de piata a celei mai mari companii romanesti, Petrom, care valora ieri pe Bursa 5,7 miliarde de euro.
Analiza ZF a vizat patru categorii de impozite pentru persoanele fizice: pe veniturile din vanzarea titlurilor de valoare (actiuni si obligatiuni), pe veniturile din dividende, pe veniturile din dobanzi si pe veniturile din tranzactii valutare la termen. In timp ce profiturile din investitii financiare ale persoanelor fizice au avansat cu 65% anul trecut, si castigurile statului, din impozitele aferente acestor investitii, au crescut intr-un ritm asemanator (cu 62%), de la 400 de milioane de euro la 648 de milioane de euro.
Cei mai multi bani au iesit pentru persoanele fizice din vanzarea de actiuni, atat pentru societati listate, cat si pentru cele nelistate. Daca in 2006 castigurile estimate ale persoanelor fizice din vanzarea de actiuni au fost de 2,264 miliarde de euro, anul trecut acestea au fost de 4,23 miliarde de euro (plus 87%), in timp ce incasarile bugetare din impozitul aferent acestor tranzactii au crescut de patru ori.
Estimarile contin insa cateva semne de intrebare,