Madalin Lazarescu, analist IDC, a raspuns cititorilor Wall-Street, dezvaluind cateva tendinte ale pietei romanesti de telefonie mobila, importanta retelei 3G pentru operatorul Zapp, influenta VoIP-ului in Romania sau impactul tehnologiei WiMax.
Mihai: Ar putea VoIP-ul sa duca la scaderea traficului de voce in retele operatorilor de telefonie fixa si mobila?
Madalin Lazarescu: VoIP era pana nu demult considerata o alternativa interesanta, dar cu performante mult sub cele optime la telefonia clasica. Pe masura ce tehnologia s-a dezvoltat si calitatea s-a imbunatatit, pe masura ce gradul de penetrare al broadband in segmentul rezidential a crescut, VoIP a devenit un concurent serios pentru traficul traditional. Mai intai pentru traficul international, apoi pentru traficul de voce in interiorul marilor companii, reprezentand o solutie mult mai ieftina fata de telefonia fixa traditionala.
In prezent, desi in Romania sunt mai multe companii care ofera VoIP atat pentru clienti rezidentiali, cat si pentru companii, IDC estimeaza ca pentru 2008, VoIP nu va depasi 10% din traficul total de telefonie fixa. In privinta telefoniei mobile, ascensiunea VoIP nu va fi atat de evidenta in viitorul apropiat deoarece in prezent are inca loc o migrare de trafic de la fix la mobil si VoIP. Sunt disponibile aplicatii gen Skype sau Fring pentru telefoane mobile inteligente, insa accesul la VoIP presupune acces la internet mobil si un telefon inteligent pe care poate fi instalata o astfel de aplicatie.
Vera M: Pe cine credeti ca ar putea selecta Apple pentru aducerea iPhone-ului in Romania, prin comparatie cu alte tari?
Madalin Lazarescu: Unicul distribuitor oficial si agreat al produselor Apple in Romania este compania I.R.I.S. (Integrated Romanian Information Systems). Compania distribuie integral gama de produse Apple, inclusiv iPhone. Daca ne uitam l