NORME ● Principiile apiculturii ecologice
Pentru a deveni eco, un apicultor trebuie să-şi înregistreze activitatea la Ministerul Agriculturii, să încheie un contract cu unul din cele 15 organisme de inspecţie şi certificare acreditate, dar şi să respecte reguli de producţie specifice.
● Produsul zilei: "Îngerul Păzitor"
NORME ● Principiile apiculturii ecologice
Pentru a deveni eco, un apicultor trebuie să-şi înregistreze activitatea la Ministerul Agriculturii, să încheie un contract cu unul din cele 15 organisme de inspecţie şi certificare acreditate, dar şi să respecte reguli de producţie specifice.
Perioada de trecere (conversie) de la apicultura convenţională la cea bio este de un an. În acest interval, mierea, ceara, propolisul şi celelalte produse apicole obţinute nu pot fi vândute ca ecologice, deşi regulile de producţie ecologice trebuie respectate cu sfinţenie.
REGULI. Stupii şi materialele folosite în apicultură trebuie confecţionate din materiale naturale, care nu prezintă risc de contaminare pentru mediul înconjurător sau pentru produsele apicole, potrivit Normelor Metodologice de aplicare a OUG 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice. Amplasarea stupinelor trebuie să garanteze că albinele dispun de surse naturale suficiente de nectar, de secreţii dulci, de polen, precum şi de apă, şi că pe o rază de 3 km de jur-împrejur aceste surse sunt constituite esenţial din culturi ecologice sau din culturi care sunt supuse la tratamente cu incidenţă scăzută asupra mediului. De asemenea, trebuie să se menţină o distanţă suficientă faţă de toate sursele de poluare. Oricum, ultimul cuvânt cu privire la amplasament aparţine organismului de certificare.
În apicultura bio prevenirea bolilor este echivalentă cu selectarea "raselor" rezistente, înnoirea regulată a