Ultimii soldati care au trecut prin experienta cumplita a unui razboi adevarat ne parasesc, ducind dincolo de aceasta lume memoria luptelor ce le-au marcat existenta. Dar, fiindca si-au riscat viata pentru tara, au dreptul la funeralii cu onoruri militare. Statul se achita de aceasta datorie, daca rudele sau asociatia veteranilor anunta Garnizoana de trecerea in nefiinta a fostului luptator. Ieri s-a desfasurat prima ceremonie funerara cu onoruri militare, din acest an, in onoarea fostului sublocotenent in retragere Dumitru Giugiuc. Defunctul a fost insotit pe ultimul drum de o garda de onoare formata din 24 de militari din cadrul Batalionului 528 Cercetare. Garda de onoare a purtat drapelul de lupta al Batalionului 528, iar in cimitir a executat trei salve cu munitie de manevra.
Dumitru Giugiuc s-a nascut la Silistraru, in 1920. Cel de-al doilea Razboi Mondial l-a surprins ca militar in termen, in Regimentul 12 Rosiori. In 1942 avea gradul de sergent si a luptat la Cotul Donului, impotriva armatei sovietice. A fost grav ranit si si-a pierdut ambele picioarele. Lasat la vatra ca un erou, in 1945 a fost decorat cu Virtutea Militara de Razboi, clasa a II-a. In 2004, a fost avansat la gradul de sublocotenent in retragere.
Ieri, dupa inmormintare, drapelul care a acoperit sicriul a fost oferit familiei, onoare ce le este acordata doar veteranilor de razboi si ofiterilor de rang superior.
Ultimii soldati care au trecut prin experienta cumplita a unui razboi adevarat ne parasesc, ducind dincolo de aceasta lume memoria luptelor ce le-au marcat existenta. Dar, fiindca si-au riscat viata pentru tara, au dreptul la funeralii cu onoruri militare. Statul se achita de aceasta datorie, daca rudele sau asociatia veteranilor anunta Garnizoana de trecerea in nefiinta a fostului luptator. Ieri s-a desfasurat prima ceremonie funerara cu onoruri militare, din