Un sfert din populatia Romaniei foloseste internetul si mai putin de 5% dintre romani isi fac cumparaturile prin acest mijloc, arata un studiu al Comisiei Europene. Studiul a fost publicat cu ocazia Zilei pentru internet mai sigur, 12 februarie. Platile on-line, rar utilizate in Romania
Romania are cei mai putini utilizatori de internet dintre statele Uniunii Europene, arata un studiu, dat publicitatii in 12 februarie, Ziua internetului mai sigur, de Comisia Europeana.
Potrivit cercetarii Eurostat (biroul statistic al Comisiei Europene) 57% din populatia Uniunii Europene utilizeaza internetul (in perioada precedentelor trei luni de la data chestionarii lor, la sfarsitul anului 2007, au folosit macar o data internetul), numarul lor crescand cu cinci procente fata de aceeasi perioada a anului 2006.
In timp ce peste 80% dintre olandezi si suedezi folosesc internetul, in cazul romanilor procentul este de sub 25%.
Cumparaturile pe internet au ramas si ele un teren necunoscut pentru o mare parte din romani, chiar daca procentul europenilor care comanda bunuri si servicii on-line a crescut de la 24% in 2005, la 30% in 2007. In tari ca Danemarca, Olanda, Suedia si Regatul Unit al Marii Britanii, mai mult de jumatate dintre persoanele intervievate au afirmat ca au cumparat in 2007 produse de pe internet. In schimb, doar 3% dintre romani si bulgari si-au facut cumparaturi apeland la acest mijloc.
Serviciile bancare on-line sunt folosite de aproape jumatate din europenii care utilizeaza internetul, cu precadere in statele nordice – in Finlanda si Estonia, procentul celor care le acceseaza depaseste 80%. Numai 7% dintre romanii utilizatori ai internetului efectueaza plati sau primesc alte servicii financiare on-line.
Studiul statistic prezentat de Comisia Europeana mai arata ca anul trecut aproape un sfert dintre utilizatorii de internet d