Urbanizarea, industrializarea şi agricultura intensivă distrug natura, iar refacerea ei va dura milioane de ani. O pătrime din speciile de animale existente pe glob va dispărea în mai puţin Urbanizarea, industrializarea şi agricultura intensivă distrug natura, iar refacerea ei va dura milioane de ani.
O pătrime din speciile de animale existente pe glob va dispărea în mai puţin de 20 de ani dacă ritmul actual de distrugere a pădurilor tropicale umede continuă. Refacerea ecosistemelor pe care omul le distruge atât de uşor va dura zece milioane de ani, după cum avertizează cercetătorii americani.
James Kirchner, geolog la Universitatea Berkeley din California, şi Anne Well, antropolog la Universitatea Duke din Carolina de Nord, au evaluat timpul necesar restaurării biodiversităţii, în condiţiile în care astăzi ecosisteme întregi dispar văzând cu ochii. Specialiştii americani au ajuns la concluzia că dispariţiile speciilor de plante şi animale cauzate de activităţile omului vor afecta biodiversitatea pentru milioane de ani de-acum încolo.
Cercetătorii au spus că de-a lungul timpului geologic au existat 17 perioade care s-au soldat cu dispariţii masive ale speciilor de plante şi animale. Aceste extincţii au avut la bază cauze naturale, precum schimbări climatice sau catastrofe naturale şi au fost urmate de o refacere a ecosistemelor. Astăzi însă, specii întregi pier ca urmare a urbanizării, industrializării şi a agriculturii intensive. În felul acesta, omul continuă să distrugă biotopuri întregi, exercitând asupra biodiversităţii o presiune inimaginabilă.
Cea mai grea extincţie din istorie
În ultimele patru secole, omul a provocat dispariţia a 151 de specii de vertebrate superioare.
Pe toate continentele au dispărut multe specii de mamifere şi păsări ale căror populaţii iniţiale erau foarte numeroase.