» Guvernul, CNSAS si Ministerul Justitiei "mosesc" o noua
lege de functionare a Colegiului.
» Bunele intentii pot fi spulberate de obiectiile partidelor politice, invitate sa-si spuna astazi parerea.
Reprezentantii Colegiului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) s-au intalnit cu specialistii Ministerului Justitiei si ai Guvernului pentru a pune la punct viitoarea lege a deconspirarii Securitatii. Dupa mai multe ore de discutii, s-a convenit ca CNSAS sa nu mai emita verdicte de colaborare cu Securitatea, ci va lua act, prin vot, de o stare de fapt demonstrata de departamentul Investigatii al Colegiului. Aceste "constatari" nu vor mai putea fi atacate de reclamant si dosarul complet va pleca in instanta pentru un verdict definitiv. "Credem ca trebuie eliminata dubla pronuntare a Colegiului CNSAS in privinta colaborarii sau necolaborarii cu Securitatea, iar constatarile facute de Directia de Investigatii sa treaca prin colegiu", a sustinut dupa prima runda a dezbaterilor Cazimir Ionescu, membru al CNSAS.
In urma intalnirii s-a mai stabilit ca deciziile vot fi date publicitatii cand vor fi definitive sau cand dosarul a fost trimis in instanta. In plus, Marius Oprea, consilierul primului ministru, a dat asigurari ca vor fi verificati candidatii la alegeri: "Va fi mentinuta obligativitatea depunerii acelor declaratii pe propria raspundere si va ramane ca CNSAS sa-i verifice pe toti cei care candideaza pentru functii de castigat prin alegeri". Premierul a spus insa zilele trecute ca CNSAS nu are sufieciente forte pentru a-i verifica pe toti candidatii pentru locale.
O alta propunere a vizat numarul membrilor din Colegiu. Ionescu a marsat pe ideea ca, pe langa reprezentantii partidelor, sa mai fie cooptati doi reprezentanti ai societatii civile. Acest punct de vedere nu a fost impartasit de Marius Oprea, car