Exista la noi un fel de consens general ca numai politicienii sunt corupti. Eu nu sunt prea bine plasata sa ii apar. Faptul ca Bogdan Olteanu, ajuns in Parlament pe discursul lui Basescu contra privilegiilor clasei politice (si riscul sutelor de studenti care au impartit fluturasi ai Coalitiei pentru un Parlament Curat in toata tara), face o noua tentativa de a bloca dosarele ministrilor aflati sub ancheta e dincolo de orice comentariu. Am avut, cu diversi oameni politici si chiar cu un partid (PSD) conflicte care au mers pana la tribunal, pentru ca omul politic roman nu e din Europa, e din Asia si, daca ar putea, ar trimite politia sa te umfle sau (caz real) soferul sa-ti zgarie masina (o mai lucra si azi la Institutul "sincai"?). Dovada ca justitia face tot ce poate ca sa functioneze este ca intotdeauna am castigat aceste procese, chiar cand era PSD la putere. Pe scurt, am exercitiul luptei cu politicienii si nici chiar dl Olteanu nu a reusit sa-mi franga inima complet, cu toata exceptionala lui performanta de a cumpara cu fulgi cu tot colegi din societatea civila sau a negocia pe la spate cu PSD si PRM si pe fata cu noi, desi desigur ca rau mi-a parut, ca il crezusem harazit unui altfel de viitor.
Dar e o greseala serioasa sa credem ca oamenii politici au monopolul unor astfel de purtari. De cand am lansat Coalitia pentru Universitati Curate (CUC) mi se deschid ochii asupra unor comportamente la fel de mizerabile la oameni mult mai educati decat politicienii. Desi proiectul e inca abia la inceput, primesc doua categorii de semnale – sesizari semnate si anonime –, ambele la fel de semnificative.
De ce o Coalitie pentru Universitati Curate? Pentru ca intre anii 2003 si 2007, cand cariera mea a luat brusc un avant fara precedent si am inceput sa fac, ca invitat individual, turul unor universitati ca Yale, Harvard, Stanford sau Oxford (pe teme alt