SEMNAL ● Fibrele alimentare contribuie la detoxifierea organismului
Fibrele alimentare din orezul integral reduc riscul de apariţie a cancerului. Iar glucidele, magneziul şi vitaminele din grupul B conferă orezului integral proprietăţi tonice.
SEMNAL ● Fibrele alimentare contribuie la detoxifierea organismului
Fibrele alimentare din orezul integral reduc riscul de apariţie a cancerului. Iar glucidele, magneziul şi vitaminele din grupul B conferă orezului integral proprietăţi tonice.
Orezul brun sau integral se remarcă prin conţinutul ridicat de vitamine din grupul B, care previn tulburările nervoase şi contribuie la transformarea glucozei în energie. De asemenea, orezul integral este superior orezului alb, deoarece conţine mai mult potasiu, fosfor, magneziu. În 100 g orez integral se găsesc 99 mg potasiu, 43 mg magneziu, 120 mg fosfor, 0,14 mg vitamina B1, 1,3 mg vitamina B3. Prin rafinare, o mare parte dintre vitamine şi minerale sunt eliminate. În consecinţă, 100 g orez alb furnizează doar 54 mg potasiu, 11 mg magneziu, 54 mg fosfor, 1 mg vitamina B3. Vitamina B1 dispare prin rafinare, de aceea orezul alb nu mai conţine deloc acest element valoros.
COLESTEROL. Un alt atu al orezului integral sunt fibrele alimentare – 5 g fibre/100 g faţă de doar 1 g în cazul celui alb. Acest aliment este indicat persoanelor care suferă de hipercolesterolemie, contribuind la scăderea colesterolului. "În acelaşi timp, în orez se găseşte o substanţă – orizanol – cu proprietăţi hipocolesterolemiante. Această substanţă reduce sinteza şi absorbţia grăsimilor. Orezul este unul dintre puţine alimente care nu conţin sare în mod natural. Din acest motiv, trebuie inclus în regimul alimentar al hipertensivilor. Orezul presupune şi un aport important de potasiu, care contribuie la normalizarea activităţii cardiace şi menţ