Deficitul de cont creste, dar inca ne mai salveaza banii trimisi de romanii din strainatate. Se poate insa si invers: „capsunarii altora“ au scos din Romania 1,2 miliarde de euro.
Deficitul de cont curent al balantei de plati (diferenta dintre intrarile si iesirile de valuta), unul dintre cele mai importante dezechilibre macroeconomice ale Romaniei, a crescut, anul trecut, comparativ cu 2006, cu 66,1%. Deficitul a ajuns la 16,87 miliarde de euro, adica 14,3% din Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru 2007, potrivit datelor publicate joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Influenta determinanta asupra soldului contului curent a avut-o deficitul balantei comerciale: importurile au depasit exporturile cu 17,58 miliarde de euro, suma fiind mai mare cu 49,6% fata de anul 2006.
Transferurile curente, adica banii veniti din strainatate si intrati in conturile din bancile romanesti, au avut, si in acest an, cea mai mare influenta pozitiva, soldul intrari/iesiri fiind, la acest capitol, de 4,85 miliarde de euro. Numiti popular „banii trimisi de capsunari“, sumele repatriate de romanii din strainatate au atenuat semnificativ din deficit.
Integral in Cotidianul Deficitul de cont creste, dar inca ne mai salveaza banii trimisi de romanii din strainatate. Se poate insa si invers: „capsunarii altora“ au scos din Romania 1,2 miliarde de euro.
Deficitul de cont curent al balantei de plati (diferenta dintre intrarile si iesirile de valuta), unul dintre cele mai importante dezechilibre macroeconomice ale Romaniei, a crescut, anul trecut, comparativ cu 2006, cu 66,1%. Deficitul a ajuns la 16,87 miliarde de euro, adica 14,3% din Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru 2007, potrivit datelor publicate joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Influenta determinanta asupra soldului contului curent a avut-o deficitul balantei comerciale: imp