Insula Oceanul Pacific a creat cea mai mare rezervaţie marină protejată, care include un uriaş ecosistem format din recife de corali, specii de peşti şi specii de păsări, relatează presa Insula Oceanul Pacific a creat cea mai mare rezervaţie marină protejată, care include un uriaş ecosistem format din recife de corali, specii de peşti şi specii de păsări, relatează presa internaţională.
Zona Protejată Phoenix Islands din Kiribati acoperă 410.500 kilometri pătraţi şi este unul dintre ultimele arhipelaguri de corali ale planetei rămase intacte, dar care este în prezent ameninţat de pescuitul excesiv şi de schimbările climatice. Rezervaţia marină este situată în apropiere de ecuator, la jumătatea distanţei între Fiji şi Hawaii.
"Crearea acestei uimitoare zone protejate de către această mică naţiune insulară reprezintă un angajament de proporţii istorice", a declarat Russel Mittemeier, preşedinte al organizaţiei ecologice Conservation International. Organizaţia americană, în colaborare cu Acvariul din New England, ajută guvernul din Kiribati să dezvolte un plan de management şi finanţare pentru această zonă sălbatică.
Studii realizate de Acvariu au descoperit în rezervaţie 120 de specii de corali şi alte 520 de specii de peşti, unele complet noi pentru oamenii de ştiinţă. Zona mai cuprinde câteva dintre cele mai importante situri de împerechere şi reproducere a păsărilor din Pacific, dar şi o populaţie importantă de broaşte ţestoase. Rezervaţia este de două ori mai mare decât zona de protecţie propusă de Kiribati în urmă cu doi ani, la conferinţa ONU despre biodiversitate din Brazilia.
Sistem de supraveghere
Guvernul din Kiribati a anunţat că are nevoie de mai multe fonduri pentru a finanţa sisteme de supraveghere împotriva pescuitului ilegal. Totodată, autorităţile doresc crearea unui fond mutual de circa 10