Leul mai slab fata de euro majoreaza veniturile bugetare, reiese dintr-o analiza realizata de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF). In scenariul unui curs mediu de 3,55 lei pentru un euro (fata de media de 3,3 lei / euro estimata in toamna lui 2007 si prinsa in Legea bugetului pe 2008), impactul asupra bugetului consolidat este de plus 400 de milioane de euro. In acelasi timp, un curs mediu de 3,7 lei pentru un euro pe 2008 ar aduce in plus la bugetul public circa 611 milioane de euro, potrivit aceleiasi analize.
"Statisticile oficiale arata ca deprecierea monedei nationale fata de euro a stimulat exporturile si a ajutat la echilibrarea balantei comerciale", a comentat pentru ZF Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor.
El sustine ca situatia economica a Romaniei este acum "mai buna ca niciodata", in afara deficitului de cont curent si a revenirii conjuncturale a inflatiei. Pe de alta parte, comentand intarirea politicii monetare de catre banca centrala ca raspuns la presiunile inflationiste, Vosganian spune ca "majorarea dobanzii de politica monetara a BNR poate sa aiba un impact negativ asupra ritmului de crestere economica", insa influenta este greu de estimat, pentru ca nu se stie cat va ramane dobanda la nivelul de astazi (9%).
In prezent, MEF lucreaza la o rectificare bugetara de reducere a cheltuielilor publice cu aproximativ un miliard de euro, pentru a raspunde temerilor Comisiei Europene ca deficitul bugetar al Romaniei ar putea depasi pragul de 3% din PIB.
"Romania nu se afla in acest moment in pericol de a fi supusa procedurii de deficit excesiv, asa cum circula unele zvonuri", a declarat Vosganian. El a precizat ca deficitul bugetar este si acum sub control, dar ca el va fi redus prin rectificarea ce va fi adoptata la inceputul lunii viitoare, pentru a elimina temerile privind un deficit excesiv si a ajuta Banc