După ce s-a lăudat, anul trecut, că scade nivelul contribuţiilor la asigurările sociale de stat, acum decide să lărgească baza de calcul pentru aceste dări. Cum cea mai mare reducere de contribuţii a fost operată la asigurările pentru şomaj (de la 3,25% în 2007 la 1,75% în prezent), guvernul vrea să-şi recupereze banii din alte venituri în afara salariilor pe care le au angajaţii.
Astfel, o hotărâre de guvern ce va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial extinde baza de calcul pentru contribuţia la bugetul asigurărilor pentru şomaj, de 1,25% pentru angajator şi 0,5% pentru salariat. Dacă până acum acest procent era reţinut din salariul de bază lunar brut, de la aplicarea deciziei va fi taxat tot venitul brut al angajatului. Aceasta înseamnă că salariaţilor le vor fi impozitate şi venituri precum indemnizaţia de conducere, salariul de merit, stimulentele, primele, indemnizaţiile pentru concedii, al 13-lea salariu, indemnizaţiile şi sporurile militarilor.
De asemenea, se va opri 0,5% din indemnizaţia persoanelor alese în anumite funcţii (parlamentari, consilieri locali, judeţeni), remuneraţia directorilor etc.
Sursă pentru pensii
În plus, gestul guvernului urmăreşte să aducă mai mulţi bani la bugetul asigurărilor sociale, în special în contextul majorării pensiilor.
Varujan Vosganian, ministrul economiei şi finanţelor, susţine însă că fondul pentru pensii acoperă necesarul de cheltuieli, iar anul trecut şi în ianuarie a avut excedent. Guvernul însă poate transfera banii de la un buget la altul, dar de obicei evită acest lucru, a precizat ministrul.
Această modificare va lovi cel mai dur buzunarele salariaţilor care beneficiază de multe sporuri, prime şi alte sume primite în plus la salariu, cum sunt medicii, profesorii sau cadrele militare.
De exe