În timp ce Ministerul Muncii vrea să aducă în jur de 1.500 de lucrători din Italia, pe şantierele româneşti sunt alţii care se pregătesc să plece. Ministerul Muncii va organiza, pe 23 februarie, la Roma, o Bursă a locurilor de muncă, menită să acopere deficitul de forţă de muncă din România, în special de pe piaţa construcţiilor. De adus prea mulţi muncitori pe şantierele româneşti nu se pune însă problema, recunosc chiar organizatorii. Fără salarii ca-n Occident, n-are cum să se întâmple altfel. Sursa: Cosmin Marinescu
Pe de altă parte, pentru că nu este nevoie de ei în ţară, aproximativ 70 de constructori au decis să-şi pună sculele în valize şi să emigreze. Sunt doar o mică parte din miile de români care au hotărât deja să facă acest pas. Motivul: dezinteresul arătat de autorităţi pentru situaţia lor.
Fără bani de patru luni
„Cazul“ de la Baloteşti: firma SC Corpo Con Invest SRL a preluat, în august 2007, lucrările la un bloc de locuinţe din comuna ilfoveană, printr-un contract de achiziţie publică ce valora aproape 450.000 de lei. De patru luni însă, de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (MDLPL) nu a mai ajuns niciun ban la primărie şi de aici către şantier, spune Virgil Popescu, directorul firmei. În aceste condiţii, este hotărât să oprească lucrul, să-şi ia muncitorii şi să plece cu toţii în străinătate.
„Am oameni buni: zidari din Bolintin, meşteri din Stoeneşti. Pe muncitori nu-i mai ţii dacă nu le dai bani. Până acum am pus de la mine, dar nu se mai poate.“ Reprezentanţii MDLPL nu au oferit până acum niciun răspuns cu privire la situaţia de la Baloteşti.
Contracte în Germaniasau Elveţia
Virgil Popescu s-a hotărât să plece săptămâna viitoare în Germania şi Elveţia pentru a face rost de contracte, este sigur că, în scurt timp, găseşte de lucru şi pentru 300