Dacă omenirea va începe în acest moment strategii susţinute de protecţie a mediului, primele rezultate se vor vedea de abia peste 40 de ani, a estimat Nick Mabey, reprezentant al organizaţiei nonprofit E3G. El susţine că aşa-zisa „decarbonizare” a aerului nu este atât de costisitoare pe cât ar crede guvernele, ba mai mult, poate să nu coste nimic în plus. „În Marea Britanie s-au câştigat 80 de miliarde de lire sterline profit pentru economie, în urma programului de decarbonizare (...) Cine ţine numaidecât să facă economii acum, în privinţa cheltuielilor pentru siguranţa mediului, sunt aceia care nu-şi permit să suporte costurile. Problema este că generaţia viitoare va trebui să plătească pentru ca să cureţe din urmă acolo unde s-a poluat”, a spus Nick Mabey, în cadrul unei debzateri organizate miercuri la Bucureşti de către E3G, Centrul Regional de Protecţie a Mediului şi Ambasada Britanică.
John Ashton, directorul general E3G, a explicat de ce anume investiţiile în noi resurse pot fi profitabile: „La nivel macro, costurile nu vor fi copleşitoare, pentru că se vor împărţi între statele membre. Pe termen lung, însă, costurile sunt, practic, zero, fiindcă economia bazată pe emisii reduse de carbon va genera un profit mai mare decât costurile iniţiale, prin economisirea resurselor şi prin crearea de locuri de muncă. Nu se vor folosi fonduri de la bugetele de stat, ci fonduri UE, structurale şi de coeziune”.
Ţările în curs de dezvoltare – mari poluatoare
De ce sunt neapărat necesare invesţiile în „decarbonizarea” aerului? Nick Mabey explică, în broşura „Europa în lume”: fiindcă se aşteaptă ca, în următorii 25 de ani, consumul de energie, mai ales cea produsă de combustibilii fosili, să crească cu circa 55%. Apoi, până în 2030, emisiile de carbon produse de consumul mondial de energie se aşteaptă să crească până la 60%.
„Potrivit acestui sc