Guvernul sârb a decis ieri să anuleze în avans proclamarea unilaterală a independenţei provinciei Kosovo şi toate deciziile Uniunii Europene privind trimiterea unei misiuni pe teritoriul acesteia, transmit agenţiile internaţ ionale de presă.
Declararea independenţei constituie „o secesiune violentă şi unilaterală a unei părţi a teritoriului Serbiei şi, de aceea, este nulă şi neavenită“, se arată într-un comunicat oficial al executivului de la Belgrad. „Actele şi activităţile autorităţ ilor interimare din Kosovo care proclamă unilateral independenţ a sunt anulate deoarece încalcă suveranitatea şi integritatea teritorială a Serbiei“, continuă textul citat.
Deciziile luate de guvernul sârb au însă doar o valoare simbolică şi nu vor afecta în niciun fel intenţia liderilor de la Priştina de a proclama independenţa provinciei, comentează AFP.
Referitor la trimiterea unei misiuni a Uniunii Europene care să înlocuiască misiunea ONU din Kosovo, autorităţile sârbe precizează că deciziile forului comunitar nu au nicio bază legală şi nu sunt obligatorii pentru Belgrad.
Din a doua încercare
Ultima dată când şi-a declarat independenţa, în anul 1990, aceasta nu a fost recunoscută de nimeni, dar duminică sau luni, când urmează să se rupă de Serbia, Kosovo va avea sprijinul Statelor Unite şi al marilor puteri europene, comentează agenţia Reuters.
„Ştiu că va urma o perioadă extrem de dificilă pentru sârbi. Ceea ce vor să facă Statele Unite este să le întindă mâna şi să le spună că rezolvarea problemei statutului Kosovo va permite Serbiei să avanseze. Vrem ca Serbia să privească spre viitorul său, şi acest viitor este în Uniunea Europeană“, a declarat miercuri secretarul de stat american Condoleezza Rice. „Noi sperăm că vor paria pe acest viitor, nu pe trecut“, a adăugat şeful diplomaţiei americane.