Oboseala accentuată, stările de slăbiciune, bătăile rapide ale inimii, tenul palid, respiraţia dificilă sau chiar stările de leşin sunt puse de multe ori fie pe seama acumulării oboselii, Oboseala accentuată, stările de slăbiciune, bătăile rapide ale inimii, tenul palid, respiraţia dificilă sau chiar stările de leşin sunt puse de multe ori fie pe seama acumulării oboselii, fie a scăderii glicemiei prin absenţa meselor. Acestea pot masca însă anemii severe, care devin vizibile după o lungă perioadă în care organismul este privat de fier.
Deficienţa fierului în organism este cea mai răspπndită carenţă în întreaga lume. Alimentaţia săracă în fier sau pierderile de sπnge repetate (menstruaţie, ulcer gastric, hemoroizi etc.) afectează producerea globulelor roşii în organism, care au un rol vital în transportul oxigenului către toate celulele şi ţesuturile.
Viaţa milioanelor de copii sau adulţi afectaţi de deficitul de fier poate fi compromisă printr-o insuficientă dezvoltare a sistemului nervos şi a întregului organism, dar şi printr-o capacitate scăzută de muncă. Carenţa de fier se regăseşte la sugari, la copii, la femeile însărcinate şi mai ales în perioada ciclului menstrual.
Consumul insuficient al alimentelor care conţin fier, absorbţia slabă a fierului în organism, alături de pierderile periodice de sπnge sunt cauze care scad dramatic nivelul fierului. Producţia de globule roşii este compromisă, anemia afectπnd astfel transportul oxigenului spre toate ţesuturile şi, deci, funcţionalitatea întregului organism.
Agitaţia psihomotorie asociată cu scăderea randamentului şcolar poate avea drept cauză anemia feriprivă. Copiii de vπrstă şcolară care prezintă astfel de simptome pot fi afectaţi de o privare a fierului în organism, în special din cauza unei alimentaţii deficitare. Această anemie este deseori trecută cu vederea de către pări