Majoritatea componentelor rezultate din dezasamblarea deşeurilor electrice şi electronice se reciclează în afara ţării. În 2007 a fost colectată o cantitate de 90 de grame de electronice pe cap de locuitor.
România nu are puncte de reciclare pentru deşeurile electrice şi electronice. “Din dezasamblarea unui calculator rezultă mai multe tipuri de deşeuri. Cel mai periculos este tubul catodic, însă rezultă şi deşeuri din metal şi plastic. În prezent, reciclarea tuburilor catodice se realizează în Germania, iar reciclarea plasticului se realizează în Suedia. La nivelul grupului, reciclarea finală se face pe regiuni, existând fabrici mari de reciclare în ţările nordice, Polonia, Germania etc. În celelalte ţări se face o tratare a acestor deşeuri în vederea reducerii volumului, reciclarea fracţiilor făcându-se în afara ţării”, a explicat Liliana Pocol, Marketing Manager al Stena DTM, una dintre companiile care se ocupă cu reciclarea.
MEDIU. Singurele deşeuri nocive pentru mediu sunt pulberile din interiorul tuburilor cinescopice şi freonii din aparatele frigorifice, care se distrug de obicei prin incinerare. “Odată colectate, emitem comenzi către transportatori pentru a le livra firmelor de dezasamblare zonale. Metalele feroase şi neferoase, plasticul se valorifică local şi o parte prin export în Austria, Germania, Polonia şi China, către firme care dispun de tehnologii avansate (tuburile de monitor şi tv, plăcuţele cu circuite imprimate)”, a spus Valentin Negoiţă, preşedintele asociaţiei Ecotic. “Deşeurile provenite din IT & C sunt pretratate pentru separare pe fracţii în România, însă reciclarea se face în Germania şi Suedia. Pentru deşeurile frigorifice facem reciclarea «primul pas», prin care se elimină lichidele (freonul şi uleiul din compresor), iar spuma, cealaltă componentă care conţine freon,