Acesta este unul dintre motivele pentru care proiectele au rămas doar pe hârtie
Energia produsă în centrale eoliane este mai scumpă faţă de cea produsă în alte instalaţii ceea ce va duce la creşterea preţului electricităţii la consumator. Calculul a fost făcut de Anton Vlădescu, director în Transelectrica.
"Utilizarea energiei regenerabile duce la creşterea preţului la consumator, pentru că are costuri mai mari. Ar trebui recunoscut de toate autorităţile", a afirmat reprezentantul Transelectrica. În aceste condiţii sunt necesare de mecanisme de sprijin financiar pentru a putea fi introdusă în piaţă.
"În România cea mai mare presiune se pune pe eoliene, în sensul cererii, dar acest tip de energie are o doză mare de imprevizibilitate, iar capacitatea instalată are o durată redusă de utilizate", a spus Vlădescu. El a adăugat că în unele state europene rata anuală de utilizare a centralelor eoliene de 20%. Comparativ, randamentul unei termocentrale, care poluează însă, poate ajunge la 50%.
Energia produsă în centrale eoliene este mai scumpă întrucât presupune costuri mai mari, precum cele cu dezvoltarea reţelelor eletrice, activităţile prestate de operatorul sistemului energetic naţional Transelectrica.
"Aceste costuri mai mari se vor regăsi în factura consumatorilor", a afirmat Dan Preoţescu, director în cadrul Transelectrica.
Chiar dacă s-a tot vorbit în ultimii ani de energia din surse regenerabile, se pare multe dintre aceste proiecte au rămas la stadiul de intenţie. Ovidiu Pop, directorul general al Verbund România, subsidiară a companiei austriece Verbund, a afirmat că proiectele concrete de construcţie a turbinelor eoliene sunt puţine, deşi intenţiile exprimate sunt numeroase. "Această efervescenţă este doar în presă, pe hârtie, în practică nu se vede", a spus Pop.
În România sunt instalate turbine eoliene cu puteri instalat