Preşedintele Nicolas Sarkozy plănuieşte înfiinţarea unei forţe de elită în domeniul apărării, compusă din cele şase mari state ale UE - Franţa, Germania, Marea Britanie, Spania, Italia şi Polonia.
Deşi ceilalţi membri ai Uniunii s-ar putea alătura, în principiu, forţei de elită, ideea va provoca probabil nemulţumirea statelor mici şi medii, scrie EUObserver.
Proiectul se bazează pe o prevedere a Tratatului de la Lisabona şi a fost detaliat recent de parlamentarul francez Pierre Lellouche, în „Le Figaro“. Concret, ţările participante ar trebui să adopte reguli comune de sporire a cooperării, cum ar fi alocarea a minimum 2% din PIB pentru domeniul apărării, participarea pe o piaţă comună a echipamentelor de apărare şi mobilizarea a 10.000 de militari pentru o forţă de intervenţie care ar putea număra 60.000 de oameni.
Grupul va realiza proiecte comune antiterorism, dar şi programe de infrastructură pentru apărare, cum ar fi sisteme antirachetă sau tehnologie spaţială şi de spionaj.
În plus, potrivit săptămânalului „European Voice“, participanţii se vor angaja să-şi „europenizeze“ bazele militare străine de pe teritoriul lor.
Deşi acelaşi Tratat de la Lisabona permite ţărilor mici să se alăture unor minigrupuri din interiorul UE, cum ar fi această forţă de elită, este de aşteptat ca ideea să atragă nemulţumirea acestor state. Europarlamentarul german Karl von Wogau a apreciat de altfel, potrivit „European Voice“, că grupul ar trebui să dea dovadă de deschidere către statele mici şi medii.
În prezent, doar Franţa şi Anglia pot face parte cu siguranţă din acest grup, întrucât acestea ar îndeplini criteriul de a aloca apărării procentul de 2% din PIB.