Anunţate cu surle şi trâmbiţe, creşterile salariale din învăţământ nu reprezintă foarte mult pentru dascălii doljeni. Cele mai mari remuneraţii nu depăşesc 3.000 de lei, în timp ce, în primii ani, profesorii debutanţi ajung la 600 - 650 de lei.Personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic din unităţile de învăţământ doljene va primi în acest an două creşteri salariale de câte 6%. Cu toate că o asemenea veste ar trebui să bucure cadrele didactice şi pe ceilalţi angajaţi din şcoli, oamenii din sistem ştiu că la nişte salarii mici creşterile de abia se simt.
Dascălii tineri, pe aceeaşi linie cu portarii Un profesor debutant în primii trei ani de învăţământ câştigă mai mult cu 100 de lei decât portarul sau îngrijitorul şcolii, care are un venit de 510 lei. După trei ani, când dascălul are deja definitivatul şi ore de diriginţie, va primi aproape 900 de lei net. După ce îşi ia şi gradul didactic II, salariul profesorului pleacă de la 976 de lei şi poate ajunge, cu tot cu sporul de vechime şi ore de dirigenţie, la 1.073 de lei net. După 20-25 de ani la catedră, poate ajunge la 1.580 de lei net, la care se adaugă orele de dirigenţie şi sporul de vechime, iar o învăţătoare sau educatoare cu aceeaşi vechime câştigă 1.336 de lei, la care se adaugă sporul respectiv. „Sunt cadre didactice cu peste 30 de ani vechime care au şi gradaţii sau salarii de merit şi care nu câştigă mai mult de 1.800-1.900 de lei“, a explicat Constantin Lungulescu, vicepreşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar, filiala „Spiru Haret“ Dolj.
Creşteri salariale de 12% în 2008 Secretarele din şcoli care fac parte din personalul didactic auxiliar au salarii care pornesc de la 630 de lei şi pot ajunge la 900-1.000 de lei, dacă au studii superioare şi vechime în câmpul muncii. Remuneraţiile administratorilor nu depăşesc acum 637 de lei, cu tot cu sporuri de vechime. Pentru pe